Stichting Fundering Vlaardingen

Stichting Fundering Vlaardingen

AFM vrijstelling prospectus

Voor starters op de woningmarkt wordt het steeds moeilijker om een betaalbare plek te vinden. Een sociale huurwoning is geen optie of er is simpelweg geen woning beschikbaar en ze komen niet in aanmerking voor een passende woninghypotheek. De oplossing is verrassend simpel: stel ondernemende, jonge mensen in staat hun eigen woning te realiseren. Een die ze eerst huren en dan kunnen kopen. De gecreëerde waarde door het klussen is voor de klusser zelf. Zo starten zij al voor de huurfase met vermogensopbouw, zodat de stap naar een passende woninghypotheek eenvoudiger kan worden gemaakt.

Stichting Fundering stelt drie kluswoningen ter beschikking. De woningen komen in de voormalige Globeschool aan de Van Limburg Stirumstraat en de voormalige peuterspeelzaal. De drie woningen zijn onderdeel van een grotere ontwikkeling door Steenvlinder. Fundering en Steenvlinder kopen de kluswoningen aan en begeleiden de deelnemers gedurende de verbouwing. De kluswoningen liggen midden in een woonwijk, omringd door tuinen, groen en een speelplein. De woningen krijgen meerdere duurzame opties, zoals de mogelijkheid tot gasloos leven en de aanleg van zonnepanelen. De kavels zijn aangesloten op een warmtelus, waarop klussers hun eigen warmtepomp kunnen aansluiten. Verwarmen en koelen van de woning kan zo zonder gas geregeld worden.

Stichting Fundering

Fundering maakt het voor mensen die lastig toegang hebben tot de koopwoningmarkt mogelijk zelf hun eigen droomwoning te bouwen. Dit doet Fundering door (in samenwerking met Steenvlinder) kluswoningen aan te kopen en beschikbaar te stellen aan hun deelnemers. Voor de verbouwing van de kluswoning stelt Fundering een passend bouwbudget beschikbaar aan de deelnemer om de kluswoning helemaal naar eigen smaak af te bouwen. Zodra de woning klaar is, kan de deelnemer zijn woning huren van Fundering tegen een sociale huurprijs. De deelnemer heeft gedurende enkele jaren het recht de door hem gerealiseerde woning te kopen tegen kostprijs. De projecten van Stichting Fundering worden gefinancierd door middel van de uitgifte van een impactvolle obligatie.

Door het slim combineren van zelfbouw en alternatieve financiering wil Fundering starters op de woningmarkt met inzet, lef en creativiteit een zetje geven. De aankoop van de kluswoningen, begeleiden van de klussers en het beschikbaar stellen van een klusbudget wordt gefinancierd met obligaties en een financiering van de Triodos Bank.

Nuttige links:

Website Stichting Fundering;

Projectenpagina Vlaardingen;

Facebook Stichting Fundering;

Twitter Stichting Fundering;

Website Steenvlinder;

• Facebook Steenvlinder;

• Twitter Steenvlinder.